Brunkager. Fedtkager. Julekager. Denne småkage er kendt
under flere navne. Dens mange identiteter ændrer dog ikke på dens udsøgthed og
bestemt heller ikke på dens gamle historie. Opskriften er fra 1930’erne.
Dengang min mors mormor levede, dvs. min oldemor. Hun var meget begavet når det
gjaldt madlavning og bagning og det er disse kager et glimrende eksempel på.
Småkagerne er sprøde med et semiblødt indre og så smager de af jul. Jul med
masser af jul på. Gæster plejer først at være lidt skeptiske for ”det er jo
ikke brunkager eller vaniljekranse, hvad er det egentlig?” – lyder deres bemærkning
ofte. Dertil svarer jeg at ”nej, det er det ikke, de her er 100 gange bedre og
meget mere specielle”. Med en langsom håndbevægelse lægger de forsigtigt en
småkage på tungen, klar med et glas vand i den anden. De tager en bid,
overvejer situationen, tager en lidt større bid og gufler oftest resten i sig. Det
er nok anerkendelse til mig.
Ingredienser:
500 g. mel
250 g. sukker
250 g. rent svinefedt
150 g. margarine
1 æg
1 knivspids hjortetaksalt
6 spsk. Kakaopulver
Sådan gør du:
Fedt og smør smletes langsomt i en gryde.
Mel, æg og sukker samt hjortetaksalt kommes over i en skål.
Fedtstoffet hældes over i skålen sammen med kakaoen.
Blandingen æltes til en klistret men fast dej. Kom den derefter i køleskabet i mindst 2 timer til den er ordentlig fast og hård.
Rul dejen til pølser og skær dem i en størrelse der svarer til ét tommelfingerled.
De smager fantastisk til kaffe/te-bordet, eller bare som snack. De kan holde sig i ca 3 uger hvis de overlever så længe. God bagning.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar