tirsdag den 31. december 2013

Napoleonshatte


Nogen vil måske kalde det kager, men disse små napoleonshatte i miniudgave syntes jeg godt man kan kategorisere som konfekt. Der er i hvert fald ikke til ret meget mere end to bidder. Jeg har valgt at lave dem så små, fordi jeg syntes at de store tit bliver kvalme med al den marcipan – og så fordi jeg syntes de er meget smukke, delikate og ikke mindst appetitlige i miniudgave. Samtidig er de et godt alternativ til den traditionelle kransekage som de fleste enten bevæger sig ud i at lave selv til nytår, eller snyder med at købe sig til. For at pifte dem op har jeg hakket lidt pistagenødder og drysset på toppen, og derudover er der selvfølgelig mørk chokolade i bunden, som jo hører til på en rigtig napoleonshat.

Ingredienser (ca. 60 stk.):
Dej:
300 g. hvedemel
150 g. flormelis
200 g. smør
2 æggeblommer (+1 til pensling)
1 spsk. Koldt vand

220 g. ren, rå marcipan
1 håndfuld pistacienødder og/eller mandler/mandelflager
300 g mørk (smelte)chokolade

Sådan gør du:


Bland mel, flormelis og smuldret smør i en skål og tilsæt æggeblommerne.


Saml dejen med vandet og når den er homogen sættes den i køleskabet med film over i 45 minutter.


Imens dejen hviler i køleskabet trilles marcipanen til ca. 60 små kugler (1,5 dm. ca.)


Når dejen er kommet ud af køleskabet rulles den ud på et mel- el. flormelis-drysset bord. Dejen skal være ca. 3-5 mm. tyk. Nu stikkes de runde kager ud med et glas eller en dejudstikker med en diameter på ca. 5 cm. Dette gentages indtil der er ca. 55 kager.


Nu lægges marcipankuglerne på hver deres dejkage og dejen samles forsigtigt med tre fingre omkring marcipankuglen.


Hver hat pensles med æg hvorefter pistagenødderne hakkes og drysses på toppen af dem. Når dette er gjort med alle hattene sættes de over på en bageplade hvorefter de bages midt i ovnen i ca. 9-10 minutter ved 190 grader varmluft. Når de er gyldenbrune tages de ud af ovnen og køler af. Samtidig laves chokoladen, som blot skal smeltes over et vandbad.


Hattene dyppes i chokoladen og nødderne og sættes et køligt sted indtil servering.


Sprøde, lækre og delikate konfekt-stykker til et smukt nytår. 


Selvfølgelig kan de også laves til andre særlige lejligheder end lige netop nytår, men denne begivenhed er nu oplagt når marcipan og kransekager som regel er et must i denne sæson. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar