onsdag den 26. september 2012

Tre i én med ølandshvede


Endnu mere brød. Ja, tro det eller ej, så bagte jeg 3 brød sidste weekend ud af den samme dej. Det smukke ved en brødopskrift er, at man kan bage den i ovnen på mange måder og få vidt forskellige resultater på trods af de samme ingredienser. Dette anvendte jeg mig af, mest af alt fordi jeg ikke kunne bestemme mig for hvilken slags jeg havde mest lyst til. Det til venstre hævede i en bagekurv (det deforme), det midterste blev bagt på en bagesten og det lille ovalformede blev bagt i et ovnfast fad med låg på. Det var svært at vælge hvilket et der var det bedste – som forældre kan man jo heller ikke sige hvilket barn man elsker mest! De havde hver især et lækkert luftigt indre, men det der adskilte sig mest fra de to andre var det ovale. I modsætning til de andre fik det en sprød og fast skorpe, som i hel nybagt tilstand var uimodståeligt og næsten farligt i den forstand at man kunne risikere at få en alvorlig afhængighed. Opskriften er oprindeligt fra Mayers bagebog, men jeg tilsatte noget ølandshvedemel som lige var kommet ind af døren med posten. Hvis i ikke ved hvor det kan købes, kan det købes Her. Ølandshvede bidrager til at smagen bliver mere koncentreret og forskellen for den professionelle brødsmager er ikke til at tage fejl af.

(det nye mel)
Opskriften til 3 brød lyder:

Ingredienser:
Fordej
450 g  hvedemel +  evt. lidt grovvalsede havregryn for et mere mættende brød
70 g. Ølandshvedemel
1 spsk. salt                            
4,5 dl vand
Gær på str. med en ært.

Dagen efter:
600 g hvedemel
4 dl vand
1 spsk. salt

Til fordejen opløses gæren i vandet og melsorterne tilsættes. Så skal det æltes med en grydeske, gerne sjusket. Derefter stilles dejen til hævning ved stuetemperatur med et klæde eller et plastiklåg over i mindst 8 timer eller natten over.
Dagen efter skulle det gerne have hævet. Nu røres mel skiftevis med vandet og salt i, til det får en blævrende og vår konsistens. Hvis man ønsker et hævekurveformet brød er det nu en tredjedel af dejen tages fra og lægges i en meldrysset hævekruv. Her skal det hæve i mindst 1 time, hvad enten om det hæver i kurven eller i skålen. Efter hævingen tændes ovnen på 250 grader. Lige inden dejen skal i ovnen skal den foldes let efter foldemeoden - her er det vigtigt at lufthullerne ikke bliver ødelagt, så vær derfor forsigtig og omhyggelig. 

Hvis du ønsker et brød som det ovale, skal det først være i ovnen med låg på i 25 min., hvorefter låget tages af og bages yderligere i 15 min., eller til det har fået en gylden skorpe som på billedet. Hvis brødet skal se ud som et af de to andre, skal det blot bages i ca. 30 min., helst på en bagesten.


Glem ikke noget godt pålæg. God bagelyst. 

2 kommentarer:

 1. Hej

  Hvor køber du ølandshvede?

  Hilsen Peter

  SvarSlet
 2. Hej Peter

  Du kan købe ølandshvedemel ved bageren i århus der hedder Nr. 24, adressen er Graven 24. Det er en økologisk bager der også sælger brød, boller og kager af god kvalitet.
  Derudover ligger der et mølleri på Bjeragervej 35 i bjerager (Odder).Man kan nemlig ikke købe det i normale supermarkeder.

  Venlig hilsen Alberte

  SvarSlet