onsdag den 26. september 2012

Langtidshævet pandebrød

En veninde fra folkeskolen har en mor, hvis glæde også er at bage. Hun laver næsten alle sine opskrifter på slum, og er især vild med at bage groft brød. Hvert år holder vi nytår med dem samt nogle andre fællesvenner. Vi har et fantastisk godt fællesskab, så de voksne går ofte til koncerter eller i teatret sammen. Sidste forår havde de skaffet billetter til en teaterforestilling på Århus teater om aftenen. Kvik som Birgitte er, arrangerede hun fællesspisning inden, og inviterede både børn og voksne på grill i haven, gode bøffer og hjemmebag. En smuk solskindsdag sad vi og nød forkælelsen under en skyfri himmel. Samtaleemnet blev hurtig dejet over på det uimodståelige hjemmebagte brød. Jeg ulejligede hende med at skrive den ned til mig, hvilket hun med glæde ville gøre. Siden den forårsaften har vi serveret dette brød til alle gæster, vi har haft. Lige stor begejstring har bredt sig hver gang.

Ingredienser (til en bradepande):
7,5 dl lunken vand
15 g. gær
1 spsk salt
1 spsk honning
2 spsk olivenolie
100 g. havregryn
1 kg mel
Frisk rosmarin

Sådan gør du:

Opløs gæren i vandet of kom derefter havregryn i. Rør honning, salt og olivenolie i. Sørg for at al honningen er rørt ud inden du kommer mel i lidt efter lidt.


Dejen er meget klistret så benyt dig af en grydeske eller en røremaskine når du skal ælte den.


Dæk skålen med et plastiklåg eller noget plast og stil det i køleskabet til natten over. Dagen efter tager du den  ud af køleskabet.


Hæld den ud på en bradepande med bagepapir. Fordel dejen jævnt med fingrene. Hvis den er meget klistret kan du smøre dine fingre ind i lidt olie. På denne måde slipper dejen lettere. Læg plast over bagepladen og lad dejen efterhæve en 2-5 timer eller til dobbelt størrelse.Tag plasten af og dryp dejen med en god del olivenolie og Meldon salt. Hiv bladene af rosmarinstilkene og hak dem groft. Drys også dejen med det. Bag den midt i en kold ovn i ca. 25 min. ved 225 grader. Hold øje med at den ikke får for meget. Den skal have en gyldenbrun overflade som på billedet.


Det er en forholdsvis stor portion, så vi bruger ofte at nedfryse noget af det. Hvis du skærer det i kvadratiske tern, er det sammen med en suppe helt fantastisk. Det er bestemt også 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar