onsdag den 26. september 2012

Gulerodsboller


I anledning af min 17-års fødselsdag inviterede jeg alle pigerne fra min klasse på katedralskolen over til brunch. Listen var lang med alle de brød og kager jeg ville nå at lave, så heldigvis fik jeg hjælp fra en af pigerne. Halvdelen af fredag og lørdag morgen stod den på bagning, madlavning, bordækning og ikke mindst smovsning til den helt store guldmedalje. Imellem, pålægschokolade, røræg, Nutella, ost, smør, chorizo pølse, parmaskinke, oatmeal, varmt leverpostej, hjemmelavet syltetøj, to store grydebrød, en bunke mysli, banan og havrepandekager, frugt i lange baner og ikke mindst en kæmpe portion brunsviger fandt jeg det passende med 42 gulerodsboller samt et gulerodsbrød oveni, bare for at give bordet en anelse mere sundhed. Personligt er jeg helt vild med den saftige konsistens som sammen med sødmen fra gulerødderne giver et sprødt, let og sundt resultat. Så kan man nemt overbevise sig selv om at snuppe en ekstra selvom mæthedsgrænsen er overskredet. De er næsten for nemme at lave, men om ikke andet syntes pigerne og mor som fik dem med på madpakke, at de var supersmagfulde.

De fungerer både som ’voksesammenboller’ og som ’selvstændige boller’ der ikke skal brækkes. Jeg er personlig mest til ’voksesammenboller, da de herved bliver mere saftige og svampet hvilket jeg er stor fan af. Hvis man ikke er til de grove solsikkekerner kan man koge dem i 1.5 dl vand inden vandet sies fra og de æltes ind i dejen. Dette gør den færdige bolle blødere samtidig med at sundheden bevares.

Ingredienser (20 boller)
6 dl. lunkent vand

1 spsk. honning
(kan udelades)
25 gram gær

1,5 tsk. salt
4 små gulerødder
100 gram solsikkekerner

100 gram grovvalsede havregryn
ca. 700 gram hvedemel
30 gram ølandshvedemel (kan erstattes med alm hvedemel)

Sådan gør du:

Opløs i en stor skål gæren i vandet, hvorefter salt, de revne gulerødder, solsikkekerner, grovvalsede havregryn, ølandshvedemel, hvedemel og evt. honning til at sætte hævningen i sving røres godt sammen til en jævn og halvklistret masse. Dejen skal helst kunne slippe skålens sider sådan nogenlunde, men det gør ikke noget hvis den er lidt mere klistret end det. 


Ved stuetemperatur skal den nu hæve i ca. en time med et klæde over. 


Når de ca. 60 min. er gået skal dejen rulles og formes til boller i passende størrelser, hvilket der ca. kommer 20 dejklumper ud af. De lægges over på en bageplade og hæver yderligere 25-40 min. De kan også sagtens hæve natten over, men sørg da for at gærmængden formindskes til det kvarte.


Nu tændes ovnen på 225 grader og bollerne sættes ind. Her skal de bages midt i, i ca. 15 min. og hvis det er et brød, skal det bages 25 min.

Brunch
De kan snildt fryses ned, men som madpakke, eftermiddagsmad, morgenmad og natmad er de også supergode og vil altid fungere som en let, dog mættende og sund spise. Jeg lover jer at i får opskriften på de buttede banapandekager og oatmealet (sund grødmasse med frugt, nødder og mørkchokolade), som noget af det første så snart jeg får tid. Først og fremmest held og lykke med gullerodsbollerne.  

2 kommentarer:

  1. Hvis de skal hæve natten over - skal de så i køleskabet eller hvad?
    Glæder mig til at prøve opskriften :)

    SvarSlet
  2. Hej Gry Sif
    Ja, det er en god ide at komme dejen i køleskabet hvis de skal hæve natten over fordi dejen hæver langsommere ved lav temperatur. Herved undgår du at de ikke "overhæver"
    Men husk på at jo længere hævning, desto mindre gær, så jeg anbefaler 15 gram i stedet for.
    God bagelyst :-)

    SvarSlet