tirsdag den 1. januar 2013

Mandelhorn


Jeg er en kæmpefan af mandler. Brændte mandler, mandler i grød, mandler på fisk, mandler som snack, mandler i mysli og saltede ristede mandler. Så mange muligheder. Det virker som så fornem en lille nød, da den faktisk er rimelig dyr og så er formen også meget kongelig. En meget selvglad lille størrelse. Men med god grund, de er jo fantastiske og enestående. Der har i tidens løb været mange versioner af marcipanens historie. Nogen mener at den blev opfundet i tyskland i 1700-tallet af nogle unge kokke der havde fået til opgave at lave en lækker dessert til en rigmand. Overkokken opkaldte dejen efter sig selv, han hed Franz Marzip. Andre mener at den kommer fra Italien, hvor en smuk og ung bagerkvinde engang var så forelsket, at hun mellem kærlighed og lykke kom til at komme alt for mange mandler i sin fars dej. Faderen blev først sur, men da han smagte den blev han ellevild og deres bageri blev kendt for at sælge denne særlige dej. Dejen blev opkaldt efter en skytsengel under navnet St. Marcus, og kom til derfor til at hedde markusbrød som på latin er Marcipani. Lige meget om dejen kommer fra Tyskland, Frankrig eller Mars, er jeg lykkelig over dens plads i mit liv. Disse mandelhorn bærer på mange måder præg af mandelens og marcipanens mange egenskaber. Og er de en perfekt nytårsdeli. 

Ingredienser:
200 g. xl kransekagemasse
50 g. flormelis
1 pasteuriseret æggehvide
40 g. mandelflager
100 g. mørk smeltechokolade

Sådan gør du:

Hæld flormelis over marcipanen.


Ælt flormelis og æggeblommer ind i marcipanmassen til dejen er homogen og let klistret.


Rul nu marcipanen til pølser, gerne med en anelse flormelis på bordet, for at undgå at massen ikke er for klistret at håndtere. 


Form dem i den rette størrelse og tryk siderne til de får from som en trekant.


Bøj dem lidt så de kommer til at ligne horn og pensl dem med æggevider hvorefter de pyntes med mandelflager.


Nu skal de i ovnen i ca. 10 minutter til de er blevet lysebrune. Et godt trick er at komme en ekstra bageplade lige under bagepladen med kagerne, da de herved ikke bliver for brændte i bunden.


Når hornene er afkølet smeltes chokoladen i et vandbad.


Hornenes ender dyppes.


De kommes i køleskabet indtil servering.


Man kan alternativt lade helt være med at komme chokoalde på eller dyppe bunden i chokolade i stedet for siderne. Det er smag og behag. Hvid chokolade ville helt sikkert også gøre sig godt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar