lørdag den 29. december 2012

Gammeldags julekager


Brunkager. Fedtkager. Julekager. Denne småkage er kendt under flere navne. Dens mange identiteter ændrer dog ikke på dens udsøgthed og bestemt heller ikke på dens gamle historie. Opskriften er fra 1930’erne. Dengang min mors mormor levede, dvs. min oldemor. Hun var meget begavet når det gjaldt madlavning og bagning og det er disse kager et glimrende eksempel på. Småkagerne er sprøde med et semiblødt indre og så smager de af jul. Jul med masser af jul på. Gæster plejer først at være lidt skeptiske for ”det er jo ikke brunkager eller vaniljekranse, hvad er det egentlig?” – lyder deres bemærkning ofte. Dertil svarer jeg at ”nej, det er det ikke, de her er 100 gange bedre og meget mere specielle”. Med en langsom håndbevægelse lægger de forsigtigt en småkage på tungen, klar med et glas vand i den anden. De tager en bid, overvejer situationen, tager en lidt større bid og gufler oftest resten i sig. Det er nok anerkendelse til mig.

Ingredienser:
500 g. mel
250 g. sukker
250 g. rent svinefedt
150 g. margarine
1 æg
1 knivspids hjortetaksalt
6 spsk. Kakaopulver

Sådan gør du:

Fedt og smør smletes langsomt i en gryde.


Mel, æg og sukker samt hjortetaksalt kommes over i en skål.


Fedtstoffet hældes over i skålen sammen med kakaoen.


Blandingen æltes til en klistret men fast dej. Kom den derefter i køleskabet i mindst 2 timer til den er ordentlig fast og hård.


Rul dejen til pølser og skær dem i en størrelse der svarer til ét tommelfingerled.


Rul dem til kugler.


Og tryk dem flade emd en flad tommelfinger.


De skal nu bages i ovnen ved 140 grader i 20 minutter. Husk at de har bedst af at stå 15 minutter inden smagning, da de er meget bløde lige når kommer ud af ovnen.


De smager fantastisk til kaffe/te-bordet, eller bare som snack. De kan holde sig i ca 3 uger hvis de overlever så længe. God bagning. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar