mandag den 23. september 2013

Brownie

Så er det endelig blevet tid til et indlæg om en af de mest populære kager – en kage som alle kender og som alle elsker, nemlig brownien. Efter 105 indlæg på bloggen er det vidst også på tide. Her kommer lidt om dens historie – man skal jo vide hvad man sætter tænderne i! Brownien blev første gang spist i starten af 1900-tallet i USA, hvorefter den senere kom til Canada og hurtigt spredte sig til vesten og resten af verden. Som de fleste kager og opskrifter på desserter eller brød, har brownien også en række myter om dens helt oprindelige opståen. Den ene går på at bager glemte at tilsætte mel i kagen, den anden går på at en kok ved et uheld kom til at rører smeltet chokolade i dejen, og den tredje, mest populære, går på at en husfrue manglede bagepulver til sine kager og derfor måtte improvisere sig frem – jeg tror også mest på den sidste… Men faktisk er det ikke chokoladekagen som brownien ligger tættest op af – det siges nemlig at den er et mix mellem en cookie og en chokoladekage fifty fifty. Puha – sikke en masse tung historie, jeg syntes bare vi springer til opskriften (som for øvrigt er med udgangspunkt i Lily Vanillys brownie opskrift – fra en kogebog jeg fik til min 18-års, helt splinter ny og utrolig inspirerende!)

Ingredienser:
5 æg
250 g chokolade, mørkt
300 g smør
350 g sukker
200 g mel
100 g kakaopulver
1 vaniljestang
100 g pistacienødder
havsalt

Sådan gør du:


Pisk æggene til massen er luftig og tilsæt groft hakket chokolade (jeg lavede dobbeltportion hvilket forklarer mængden).


Smelt smørret i en gryde og tilsæt sukker. Lad det blive i gryden under svag-middel varme indtil sukkeret er opløst. Tilsæt smør- og sukkerblandingen til ægge-chokoladeblandingen.


Du vil nu opdage at chokoladen smeltes og massen bliver helt mørkebrun. Nu tilsættes mel og kakaopulver, lidt efter lidt. Dette gøres helst ved at vende det i dejen, for at beholde æggenes luftighed.


Tilsæt vaniljen og hæld massen over i en braddepande eller i et ovnfast fad.


Pistacienødderne hakkes groft


... og fordeles ud over kagen sammen med havsalt


Kagen sættes i ovnen på 180 gaders varmluft i 25-30 minutter, men HUSK at hvis du vil have den sticky skal den have lidt mindre.


Den serveres lun eller efter den har være på køl. 


Og ja, den var hamrende god – endnu bedre end den ser ud på billederne.


Fyldig og tæt chokoladesmag og sprød på toppen af salt og nødder, præcis som en brownie skal være. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar