mandag den 22. april 2013

Sunde rugbrødssnacks med chokolade og kerner


Lagkagehuset er åbnet i Bruunsgade i Århus. Det er ellers ikke fordi gaden råber efter nye bagere og spisesteder, eftersom både Føtex bageren, Emmerys og Schweizer bageren samt 2x Kählers og Nordisk spisehus allerede dominerer på en af Århus’ mest populærere gader. Jeg har allerede besøgt huset 3 gange og smagt spandauere, hindbærsnitter, salater og rugbrødsbrud med chokolade. Vinderen må blive rugbrødsbrudene. De var fantastiske. Den sprøde skorpe af hakkede mandler kombinerede med sødmen fra chokoladen og mæthedsfornemmelsen fra kernerne udgjorde et mesterværk uden lige. Før har jeg prøvet at lave rugbrødsbrud med rosiner, hvilket blev en succes så hvorfor ikke prøve med chokolade? Det kan umuligt gå galt.

(inspiration: Lagkagehuset, opskriften er med udgangspunkt i denne opskrift)

Ingredienser:
Fordej:
200 g. hvedemel
200 g. rugmel
15  g. gær
3,5 dl koldt vand

Kerner i blød:
150 g. knækkede rugkerner
100 g. hørfrø
70 g. solsikkekerner
5 dl kogende vand

Æltning af fordejen:
220 g. mørk chokolade (halvdelen kan erstattes af hvid)
15 g. salt
5 g. sirup
2 tsk. kakaopulver
hasselnødder eller mandler til drys.

Sådan gør du:


Ælt alle ingredienser grundigt sammen til en fast dej og lad den stå med et plastiklåg eller et klæde over natten over.


Dagen efter sættes kerner og frø i blød i mindst halvanden time.


 Denne proces er vigtig da kernerne er meget hårde.


Imens kernerne er blød hakkes chokoladen.


Kernerne tilsættes i dejen og æltes godt ind i.


Kakao, chokoladestykker, salt og sirup æltes også i.


Form dejen til små hapsere og sørg for at hænderne er dækket i vand hele tiden så den klistret dej ikke sætter sig fast.


Vend dejklumperne i hakket hasselnødder eller mandler og sæt dem i ovnen på 250 graders varmluft med et vandbad lige under så der opstår damp i ovnen. 5 minutter efter de er blevet sat ind skrues ovnen ned på 200 grader og de bages i 35-40 minutter.


Så skal de smages. Sprøde uden på og fugtige inden i.


Det er et skønt mellemmåltid hvis man er på farten men som tilbehør til en lækker aftenmad eller 2-3 stk. til morgenmad er også lækkert.


De spises helst som de er uden smørrelse eller pålæg, da smagen i sig selv er rig og fyldig.

4 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Fantastisk opskrift. Det er en "keeper" :-)

    SvarSlet
  3. Hvor mange boller får man ud af en portion?

    SvarSlet
  4. Kan jeg ikke lave dejen nu når den skal bruges i aften???

    SvarSlet